Γαλλία: Ξεκίνησε δίκη μητέρας που πήγε Συρία για να κάνει τζιχάντ μαζί τέσσερα παιδιά

Γαλλία: Ξεκίνησε δίκη μητέρας που πήγε Συρία για να κάνει τζιχάντ μαζί τέσσερα παιδιά

18 Νοεμβρίου, 2019 0 Από ΤΖΕΝΗ ΚΡΙΚΕΛΗ


Έφυγε για τη Συρία το 2014 για να συμμετάσχει στο τζιχάντ μαζί με τον σύντροφό της και τα τέσσερα παιδιά τους, ένα εκ των οποίων ήταν νεογέννητο: η δίκη της Τζιχάν Μαχζούμι, 38 ετών, ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι.

Η γυναίκα κατηγορείται κυρίως για συνωμοσία για τη διάπραξη εγκληματικών, τρομοκρατικών ενεργειών, αρπαγή παιδιού και παραμέληση ανηλίκων.

Τον Αύγουστο του 2014 η Μαχζούμι έφυγε από την Βιλφοντέν μαζί με τον σύντροφό της Εντί Λερού — ο οποίος είχε προσηλυτιστεί στο ισλάμ και είχε λάβει το όνομα Ζάγεντ, ενώ θεωρείται πλέον νεκρός—μαζί με τις τρεις κόρες τους από προηγούμενους γάμους τους, τη Ζανά, τη Μαριάμ και τη Νουσάιμπα, ηλικίας τότε 3 και 5 ετών, και το μωρό τους που ήταν μόλις ενός μήνα.

Η Μαχζούμι συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου 2016 στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού όταν επέστρεφε από τη Συρία μαζί με τρία από τα παιδιά. Η Ζανά, η κόρη του συντρόφου της, δεν ήταν μαζί της. Το παιδί ενδέχεται να βρίσκεται ακόμη στο Ιράκ ή τη Συρία, καθώς η Μαχζούμι το έδωσε στις αρχές του 2015 σε μία Αιγύπτια. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να ξαναβρεί τη Ζανά προτού επιστρέψει στη Γαλλία.

Η μητέρα της Ζανά, που έχει κάνει μήνυση εναντίον της Μαχζούμι, δήλωσε την εξαφάνισή της τον Αύγουστο του 2014 όταν ο Εντί Λερού δεν την πήγε στο σπίτι της.

Ο πρώην σύζυγος της Μαχζούμι, επίσης προσέφυγε δικαστικά εναντίον της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ζευγάρι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί χρόνια πριν και αποφάσισε μετά τη γέννηση του μωρού τους να πάει στη Συρία μέσω Ελβετίας και Τουρκίας.

Η Μαχζούμι ισχυρίζεται ότι είχε «παθητικό ρόλο» σε αυτή την απόφαση, εξήγησε στους ανακριτές ότι όταν έφτασε στη Συρία έμεινε τον Οκτώβριο του 2017 μαζί με τα παιδιά στη Ράκα, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου που είχε ιδρύσει το Ισλαμικό Κράτος.

Την ίδια περίοδο ο Λερού εκπαιδευόταν σε στρατόπεδο. Σύμφωνα με την ίδια, ο Λερού σκοτώθηκε στα μέσα του Ιουλίου του 2015 σε μάχες στην Παλμύρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link